szgya@kecskemetiszc.hu
(+36)76/492-104, (+36)76/492-112

Avram Hershko Országos Természettudományi Verseny 2013, döntő

 

Iskolánk 3 tanulójából álló csapat az előzetesen beadott pályamunkája alapján bejutott az Avram Hershko Országos Természettudományi Verseny döntőjére, mely 2013. március 27-én volt Karcagon a Szentannai Sámuel Gimnázium és Szakközépiskolában.

A C-vitaminról készített projektmunkánk címe: Szent-Györgyi Albert nyomdokain. Nem véletlenül választottuk ezt a témát. Hiszen a C-vitamin előállítása és vizsgálata a magyar tudós, Szent-Györgyi Albert nevéhez fűződik, akinek 1937-ben a Nobel-bizottság az évi élettani Nobel-díjat adományozta kutatási eredményeiért. Ez számunkra különösen nagy büszkeség, akik a róla elnevezett középiskolában tanulunk. Mi az analitikai módszerek közül elsősorban minőségi (kvalitatív) módszerekkel dolgoztunk, de mennyiségi (kvantitatív) meghatározási módszert is végeztünk (jodometriás titrálást).

A döntő 3 részből állt. A beadott pályamunka bemutatása, biológiai és kémiai kísérletek elvégzése és teszt feladatok megoldása. A részletes értékelés után megtudtuk, hogy az előadásunkat a legmagasabb pontszámmal jutalmazták, s a kísérletezésben a második legjobb eredményt értük el.

Diákjaink a döntőn a 9-10. osztályosok között összesítésben a második helyezést érték el. A csapattagok: Kalmár Fruzsina (10.A), Szabó Fanni (10.A) és Sipos Bence (10.A). Felkészítő tanárok: Osza Gyöngyi és Mócza Gabriella.

(Köszönet mindenkinek, aki a munkát bármilyen módon segítette.)

GRATULÁLUNK!