szgya@kecskemetiszc.hu
(+36)76/492-104, (+36)76/492-112

Csiperó

 

Az Európa Jövője Egyesület 1990-ben alakult, és azóta szervezi Kecskeméten az ifjúsági és gyermektalálkozókat. Céljuk, hogy a kecskeméti gyerekeket megismertessék Európa és a világ országainak gyermekeivel. 2010-ben kapcsolódtam be az egyesület munkájába, és örömmel mondhatom, hogy jelenleg is aktív tagja vagyok a "csapatnak".

Minden második évben kecskeméti családok látnak vendégül egy hétre egy-két külföldi diákot, majd a következő évben a fogadó család gyermeke látogathat ki az előző évben vendégül látott gyerkőc családjához. Jól jár mindenki... itthon színes programokkal tarkított városi rendezvénysorozat segíti a családot a fogadott tanuló heti programjának gazdagításához. A következő évben a fogadott tanuló látja vendégül a kecskeméti család gyermekét.

Csoportvezetőként 2012-ben kaptam feladatokat. Kecskemét testvérvárosa, a svéd Lidköping csoportjának fogadójaként kapcsolódtam be a szervezésbe. Egy 15 fős középiskolás korú csoportot fogadtunk abban az évben. Egy hétig kellett szállást, programot biztosítani vendégeinknek. Kecskemét város több iskolájának tanulói (Református Gimnázium, Katona József Gimnázium, Szent-Györgyi Albert Középiskola) voltak a fogadó családok között. Kezdőként én koordináltam a fogadó családok és a vendég külföldi tanulók magyarországi cserekapcsolatát.

Ezt követően egy új csoportot vezetését vállaltam fel. Az ausztriai Dornbirn városának tanulóit fogadtuk iskolánk diákjaival. Szintén 15 fő érkezett német nyelvterületről. Az osztrák fiatalok iskolánk kollégiumában szálltak meg egy hétre. Ezt követően iskolánk csoportja utazott Ausztriába. A kiutazás szervezését az egyesülettel közösen végeztük.

A szervezői és a vendéglátói feladatok koordinálását és a fogadó hét lebonyolítását Ignácz Bencéné kolléganőmmel közösen végeztük.

2016-ban ismét ezt a csoportot fogadta iskolánk. A fogadás megszervezését idén is mi vezettük: programok szervezése, fordítási, felügyelői munkára. Őszinte örömmel mondhatom, hogy egy jól működő cserekapcsolat alakult ki az évek alatt.

A csoport vezetőiként a következő feladatokat láttuk el:

 • Előzetes értekezlet a szülőkkel, fogadó családok gyermekeivel
 • A hét eseményeinek megszervezése
  • Minden napra háromszori étkezés biztosítása.
  • Változatos sport és kulturális és tanulmányi programok megszervezése és lebonyolítása: Katonai repülőtér, Varga Tanya, Városi Strand, Cifrapalota, Múzeumok látogatása. Szem előtt tartva városunk és hazánk értékeinek megismertetését.
  • Közös főzések, kirándulások, csapatépítő programok előkészítése és segítése.
  • A városi fesztiválprogramokon való részt vétel, a fogadott csoport fellépésének koordinálása.
  • Budapesti városlátogatás
  • Tanulók felkészítése egy kecskeméti városnézésre: történelmi, kulturális és idegenforgalmi kiselőadások tartása
  • Napi kapcsolattartás a fogadó családokkal, szülőkkel: telefon, e-mail, facebook.
  • Folyamatos segítség a magyar és a külföldi diákok közötti kommunikáció fenntartásában.
  • A program dokumentációjának pontos vezetése, rögzítése.

  Kiemelt személyes feladatunknak, és a cserekapcsolat értékének tekintettük a közös étkezések lebonyolítását. Iskolánk aulájában reggeliznek, ebédelnek és vacsoráznak a magyar és a külföldi diákok. (Kivétel a budapesti program) Együtt készítjük elő és tálaljuk fel az ételt: grillezés, kemencés kenyérlángos, bográcsozás. Ebben természetesen a szülők is segítségünkre vannak. Azt tapasztaltam, hogy ez nagyban elősegítette a tanulók gördülékeny kommunikációját, a fogadó csoport és a vendégek kohézióját.

  Ködmön András

{%%inline:palyazatok/palyazatok-aside.html%%}


Ma 2024. március 4., hétfő van.

Az összes hír